Psykologi Katarina Kiiskinen
sylas-boesten-4csA42uPfEo-unsplash kvinna vid havet.jpg

Milloin hakeutua psykologin vastaanotolle?

Psykologin vastaanotolle hekeutumisen syille on yhteistä, että jokin aiheuttaa sisäistä kipua tai kärsimystä. Monesti on voinut kokea jo pidemmän aikaa, että ajautuu jumiin aina samoihin tunnetiloihin tai ihmissuhdesolmuihin. Yleensä on jo tullut kokeiltua erilaisia omia keinoja, mutta huomaa kaipaavansa ammattilaisen tukea ja kannustusta, jotta pääsisi vaikeuksien yli.

Kerron ensin alla tapaamismuodoista, ja mitä odottaa psykologin keskusteluterapialta. Tämän jälkeen on kuvattu joitakin esimerkkejä tavallisista ongelmista, joihin ihmiset hakevat apua. Taustasyitä voi olla monenlaisia.

Laillistettuna psykologina minulla on vaitiolovelvollisuus (Laki terveydenhuollon ammattilaisista § 17) ja velvollisuus pitää potilasasiakirjaa (§ 16).

 

Tapaamismuodot

kari-shea-hbRipyKueC8-unsplash+stol.jpg

keskusteluterapia

Psykologin keskusteluhoidossa pääsemme tutkimaan ongelmia syvällisesti ja löytämään tien parempaan vointiin.

Tavallisesti aloitetaan pidemmällä kahden tunnin alkutapaamisella, niin sanotulla koeterapialla.

Tämän jälkeen tapaamiset voivat jatkua esimerkiksi kerran viikossa. Nämä tapaamiset voivat olla 1-1,5 tunnin pituisia, riippuen esimerkiksi tapaamistiheydestä.

Keskusteluterapia voidaan toteuttaa myös videon välityksellä.
Huomaa, etten tarjoa Kela-tuettua psykoterapiaa.

stil-WDNRd72gF4s-unsplash+blockterapi.jpg

Pidemmän istunnon terapia -blokki

Jos esimerkiksi asut kauempana ja sinun on vaikea tulla säännöllisesti, voimme sopia pidemmän istunnon terapia -blokin, joka on usein myös tehokas tapa aloittaa terapia.

Tälloin sovimme kahtena tai kolmena peräkkäisenä päivänä pidempiä sessioita, joista voimme myös sopia osan aamupäivälle ja osan iltapäivälle, pitäen louastauon välissä. Pidempi (1,5-2 h) seurantakäynti varataan lähitulevaisuuteen.

Ota yhteyttä niin sovimme yksityiskohdista!

med+karta+i+skogen+Photo+by+Daniel+Gonzalez+on+Unsplash.jpg

Yksittäinen Konsultaatio

Jos haluat, voit myös tulla yksittäiselle konsultaatiokäynnille. Työtapa on silloin pinnallisempi: Voimme esimerkiksi kartoittaa voimavarojasi ja haasteistasi ja miettiä vaihtoehtoja. Tarkoitus ei silloin ole paneutua ongelmiisi syvemmin tai aloittaa hoitotyö. Tämän takia on hyvä, että me molemmat ymmärrämme tämän alusta alkaen.

 
cathal-mac-an-bheatha-cvRKmOp_fl4-unsplash fåtölj3.jpg

Mitä odottaa tapaamiselta?

Tapaamiseni ovat aina vähintään tunnin pituisia. Ensimmäisen tapaamisen on hyvä olla pidempi puolentoista tunnin tai kahden tunnin niin kutsuttu koeterapia. Halutessasi jatkotapaamiset voivat olla myös pidempiä, esimerkiksi puolentoista tunnin pituisia. Tämä on hyödyllistä etenkin, jos tapaamisia on harvemmin.

Lue lisää tapaamisen kulusta alla.

Esimerkkejä syistä hakeutua

 

Uupuminen 

Kun työ, opiskelu tai perhe vie kaiken energian, eikä vapaa-ajalla jaksa tehdä mitään, voi olla oikea aika hakea apua. Uupumisoireissa on suurta vaihtelua: Ne voivat vaihdella inspiraationpuutteesta ja väsymyksestä vaikeuteen oppia, keskittyä tai muistaa, tai nousta sängystä aamulla. Uupumuksen takana voi olla paineita jotka vaikuttavat sinuun tavalla joka tuntuu ylivoimaiselta ja turhauttavalta. Olet kenties aiemmin elämässä sopeutunut suoriutumaan tai joutunut unohtamaan omat tarpeesi ja mukaillut toisten asettamia odotuksia. Jos haluat kohdata ne tunteet, mitä toisten odotukset herättävät sinussa, voi olla, että joudut samalla helposti omien paineiden loukkuun. Terapiassa tätä voi yhteistyön piirissä yrittää kiertää, ja luoda enemmän tilaa sinun tarpeillesi ja sisäiselle maailmalle.

Yhteydenottolomake

Ihmissuhdeongelmat

Ihmissuhteemme ovat tärkeä osa elämäämme. Joskus voi kuitenkin huomata, että ihmissuhteet tuntuvat etäisiltä, tai että ajautuu jatkuvasti riitoihin tärkeiden ihmisten kanssa. Myös ihmissuhteiden aloittaminen tai niiden päättyminen voi herättää vaikeita tunteita. Voi myös kokea yksinäisyyttä, riippumatta ympäröivien ihmisten määrästä. Inhimillinen tarve olla läheisesti yhteydessä toisiin voi tuntua mahdottomalta, ja kehityshistorian kokemukset voivat muokata minkälaisina koemme nykypäivän ihmissuhdehaasteet. Terapiassa näitä monimutkaisia tunteita voi käsitellä ja oppia tuntemaan yhtäaikaisesti. Voi oppia suhtautumaan omiin tunteisiin ja toisiin tavalla, joka ei herätä sisäistä hätää ja riippuvuudentunnetta tai johda turhilta tuntuviin riitelyihin tai ennenaikaisiin eroihin.

Yhteydenottolomake
 

Ahdistus ja Stressi

Jos kärsit ahdistuksesta stressaavien ajatusten, ahdistuskohtausten, pahoinvoinnin tai unensaantivaikeuksien muodossa, voit tarvita apua tilanteeseesi. Onko sinun esimerksiksi vaikea esiintyä tai ottaa tilaa sosiaalisissa tilanteissa, ja tiukan paikan tullen et saa selkoa ajatuksistasi? Nämä ovat ahdistuksen eri muotoja. Ahdistus on tunne joka herää, kun tilanteissa heräävät tunteemme tai impulssimme tuntuvat pelottavilta kokea ja tuntea siinä tilanteessa. Olemme saaneet oppia, että tietyt tunteet ovat kiellettyjä, tai että niitä ei kannata näyttää. Ahdistus on kuin jarru näille alla oleville tunteille: Kun tunne herää, samalla jarru (ahdistus) lyö päälle! Terapian yhteistyössä ahdistusta voi oppia säätelemään sopivalle tasolle jotta alla olevia vaikeita tunteita voisi taas tuntea, jolloin voi myös tuntea enemmän energiaa, toiveikkuutta ja pystyvyydentunnetta.

Yhteydenottolomake

Masentuneisuus

Vaivaako sinua synkät ajatukset, toivottomuus ja merkityksettömyyden tunne? Nämä ovat masentuneisuuden tai masennuksen merkkejä. Niiden taustalla voivat olla vaikeita tilanteita sinun elämäsi tärkeiden ihmisten kanssa. Ehkä jouduit sopeutumaan ja työntämään omat tunteesi pois. Kivuliaat tilanteet menneisyydessä voivat tunnetasolla edelleen kahlita sinua vanhaan kaavaan, jossa itsekritiikkiä tai häpeää on vaikea välttää. Masennus syntyy yhteydessä muihin ihmisiin. Siksi voi tarvita toisen apua monimutkaisten tunteiden kohtaamisessa, jotta ne eivät kääntyisi tavalliseen tapaansa itseesi itsesyytöksinä tai häpeäntunteena. Näin tämä automaattinen tapa ei pääse johtamaan syvempään masennuksen otteeseen, vaan voisit nyt aikuisena turvallisella tavalla kohdata ne tunteet joita ennen suojasit muilta.

Yhteydenottolomake